A villanymotor sokszínű és különböző típusai

villanymotor külön

A mechanikai világ iránt érdeklődők számára a villanymotor fogalma egész biztosan világos és ismert. Azonban előfordulhat, hogy még a legkíváncsibb személyek számára sem világos minden részlet, apró kis információ, ami természetes. Ugyan ez nem jelent gondot, ezúttal mégis szeretnénk tisztázni azokat, amiket érdemes tudni a villanymotor legfőbb típusairól, sőt altípusairól is.

Alapvetően elmondható, hogy a villanymotoroknak három fő típusa van – attól függően, hogy milyen árammal működnek. Lehetséges, hogy egyenárammal (rövidítése: DC), váltakozóárammal (rövidítése: AC), vagy talán együttesen mindkettővel (univerzális) működnek.

Természetesen a fenti három fő kategórián belül további alcsoportokra oszthatjuk a villanymotorokat – eltérő műszaki jellemzőik alapján. Lássuk, mik a leggyakoribb szempontok, amik szerint további alkategóriákat különböztethetünk meg:

 

  1. Egyfázisú vagy többfázisú

Kisebb energiaigényű szerkezetekhez egyfázisú, ipari méretű szerkezeteknél szinte mindig többfázisúkülső villanymotor kerül beépítésre.

 

  1. Szinkron vagy aszinkron

Az aszinkron típus esetében a rotor eltérő sebességű forgásra képes, míg a szinkronnál a forgási sebesség megegyezik a használt áramforrás frekvenciájával.

 

  1. Nagy-, közepes- vagy kisfeszültségű

Kisfeszültségű motor kerül például a legtöbb játékba, közepes feszültségű a hétköznapi eszközök többségébe, és nagyfeszültségű az ipari szerkezetekbe.

 

  1. Ferri vagy ritkaföldfém vagy alnico mágneses

Ezek a különböző mágneses anyagok szerinti csoportosítások.

 

  1. Erő- vagy vezérlőmotor

Cselekvési pont alapján megkülönböztetett motorok típusai.

Közvetlen indító-, lágyindító- és sebességszabályozó

Amikor különböző üzemmódokról beszélünk, a fenti kategóriákat szoktuk legtöbbször megnevezni.

Bejegyzés adatai

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategóriák : Gépészet