Az okos embereknek alkotni kell

kreatívitás papírral és eszközökkel

1974 volt, és Art Fry a hétvégét a helyi egyházi kórus énekével töltötte. Ezen a bizonyos vasárnapon Fry egy viszonylag unalmas problémával küzdött: nem tudta a helyén tartani a könyvjelzőit.

 

A himnuszok gyors megtalálása érdekében Fry kis papírdarabokat ragasztott az oldalak közé, például könyvjelzőket. Az egyetlen probléma az volt, hogy valahányszor felállt, a papírdarabok mélyen lecsúsztak a lapok között, vagy teljesen kidőltek a könyvből. Bosszankodva a könyvjelzők állandó elhelyezésétől és cseréjétől, Fry jobb megoldásról álmodozott.

 

„A prédikáció során – mondta Fry – először azt gondoltam: „Amire igazán szükségem van, az egy kis könyvjelző, amely ragaszkodik a papírhoz, de nem tépi el a papírt, amikor eltávolítom”.

 

Ezt az ötletet szem előtt tartva Fry a következő héten visszatért dolgozni, és elkezdett megoldást találni könyvjelzői problémájára. Szerencséjére Fry véletlenül tökéletes társaságban dolgozott. A 3M alkalmazottja volt, egyik munkatársa, Spencer Silver ragasztó szakember.

 

A következő hónapokban Fry és Silver kifejlesztett egy darab papírt, amely tapadt egy oldalra, de könnyen eltávolítható és újra és újra felhasználható volt. Végül ez a kis projekt minden idők egyik legkelendőbb irodai kellékévé vált: a Post-It Note.

 

Ma a 3M világszerte több mint 100 országban értékesíti a Post-It jegyzeteket. Megtalálhatja őket könyvtárakban és iskolákban, irodákban és tanácsteremekben, és szétszórva szinte minden munkaterület között.

 

Mit tanulhatunk az Art Fry történetéből?

 

 

Hozz létre valami kicsit

 

 

Art Fry nem próbált egy legjobban eladott irodaszer-terméket létrehozni. Kezdetben Fry egyszerűen egy jobb könyvjelzőt próbált megtervezni kórusénekének. Éppen valami apróságot próbált létrehozni.

 

Sokáig azt gondoltam, hogy ha nem valami hihetetlen dolgon dolgozom, akkor annak nincs sok értéke. De fokozatosan rájöttem az igazságra: a legfontosabb nem valami világváltoztató alkotás, hanem egyszerűen maga az alkotás. Nem kell valami híreset építeni ahhoz, hogy valami értelmeset építsen.

 

És ezzel eljutottunk a legfontosabb tanulsághoz, amelyet Art Fry-től és Post-It jegyzeteiből tanulhatunk: amikor a világ valami érdekes, frusztráló vagy kíváncsi dologgal ajándékoz meg, válasszuk azt, hogy kezdünk vele valamit. Válasszuk azt, hogy legyünk alkotók.

 

Más szóval, a világnak okos emberekre van szüksége a dolgok felépítéséhez. Szükségünk van dolgokat kitaláló alkalmazottakra, dolgokat létrehozó vállalkozókra és dolgokat tervező szabadúszókra. Szükségünk van titkárokra, akik mellékprojektként ékszereket készítenek, és otthonos apukákra, akik csodálatos regényeket írnak. Több vezetőre van szükségünk, nem több követőre. Több alkotóra van szükségünk, nem pedig több fogyasztóra.

 

És talán a legfontosabb, hogy rájöjjünk, hogy nemcsak egymásnak kell alkotnunk, hanem magunknak is. Valami létrehozása tökéletes módja annak, hogy ne pazaroljuk a számunkra értékes pillanatokat. Hozzájárulni, létrehozni, bekapcsolódni a körülötted lévő világba és hozzáadni a részedet a világ történetéhez – ez egy jól megélt élet.

 

Mit fogsz ma létrehozni?

Bejegyzés adatai