A Ferihegyi repülőtér 72. évfordulója

repülőtér

Idén már 72 éve működik a polgári légiközlekedés a Ferihegyi repülőtéren, ahol évente utasok milliói fordulnak meg. Sokan járnak úgy a légikikötő épületében szerte a világról, hogy a létesítmény múltjáról bizony keveset tudnak. Cikkünkben ezért emlékezünk meg arról, hogy a repülőtér már 72 éve sikerrel üzemelhet.

A Budapest központjától mintegy 16 kilométerre fekvő Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2011-ben kapta meg új nevét a zeneszerző 200. évfordulója alkalmából. Ez a Magyarországon található öt nemzetközi repülőtér közül a legnagyobb és legismertebb.

A repülőtér építése már 1940-ben elkezdődött, de használatba csupán a honvédség vehette ekkor még. A háború során használhatatlanná vált, ugyanis három légitámadás is érte, ezért 1948 és 1950 között újjá kellett építeni.

A polgári légiközlekedés tulajdonképpen 1950. május 7.-e óta használja. 1960-ra a Ferihegyi repülőtér Kelet-Közép-Európa legmodernebb repülőtere lett. Azóta persze történtek rekonstrukciók és bővítések a reptéren, így 1985. november 2.-án megnyílhatott a légiforgalom előtt a második terminál, illetve leszállópálya is. Ezeket már tudták használni a legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű repülőgépek is.

Napjainkban a Covid járvány rendkívül nagy visszaesést okozott a repülőtér forgalmában, mintegy 76%-kal csökkent az utasok száma 2020-ban. Ugyan a személyszállítás rendkívüli negatív rekordot döntött ebben az időszakban, a Budapest Airport cargo forgalma viszont jól teljesített, így a járvány elterjedése nem befolyásolta érezhetően a reptér teheráru forgalmát. Azóta pedig nagy örömünkre továbbra is csak nő mind a repülőtér áruforgalma, mind az utasok száma, így bárki számára elérhető a repülő általi utazás kényelme a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

Bejegyzés adatai

  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategóriák : Belföld